BATIKARADENİZİM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

YEİÇAĞA İLÇEMİZ

Aşağa gitmek

YEİÇAĞA İLÇEMİZ Empty YEİÇAĞA İLÇEMİZ

Mesaj  ASİCİDELİ C.tesi Ocak 31, 2009 4:12 pm

Yeniçağa Genel Bilgi




YEİÇAĞA İLÇEMİZ Yenicaga
Batı Karadeniz Bölgesinde, Bolu İli’ne bağlı bil ilçe olan Yeniçağa, doğusunda Gerede, batısında Bolu İl merkezi, kuzeyinde Mengen, güneyinde Dörtdivan ilçeleri ile çevrilidir. Yeniçağa, güneyindeki bir tepenin eteğindeki düzlüğe kurulmuştur. İlçenin kuzeyinde ve hemen yakınında kendi adıyla anılan yaklaşık 400 hektarlık Yeniçağa Gölü yer almaktadır. Jeolojik açıdan ilçe fay hattı üzerindedir.
İl merkezine 39 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 225 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam 10.080'dir.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ankara - İstanbul Karayolu üzerinde bulunan ilçenin hemen kıyısındaki Yeniçağa Gölü kıyısında, kıyı boyunca uzanan ağaçların altı, mesire ve dinlenme yeri olarak halkın rağbet ettiği yerlerdir. Ayrıca gölde tatlı su balığı olan Karabalık avlanmaktadır.
YEİÇAĞA İLÇEMİZ Yenicaga2İlçenin tarihi, ilçe merkezine 7 km. uzaklıktaki Eskiçağa Köyü'ne dayanmaktadır. Bu köy 700 yıl önce "Çağa" ismiyle Zonguldak yolu üzerinde iki tepe arasında kurulmuştur. 1402 Ankara Savaşı sırasında Yıldırım Beyazıt, Çağa köyünde bir süre kalmış ve bu süre içinde bir hamam ve bir cami yaptırmıştır. Çağa, büyük bir yerleşim yeri iken, 1909 yılında çıkan büyük bir yangın sonucu tamamen yanmış, yangın sonrası halkın büyük bir bölümü, Göl kıyısında bulunan bugünkü Yeniçağa’ya göç etmiştir. Göç olayı Sultan Reşat zamanında gerçekleştiğinden buraya onun adına Reşadiye adı verilmiştir. 17 Temmuz 1934 yılında ******’ün Bolu’ya giderken mola verdiği Reşadiye’de yöre halkının Çağa’dan geldiğini öğrenmiş, Çağa’ya Eskiçağa, Reşadiye yerleşim merkezine de Yeniçağa denilmesini istemiştir. Aynı tarihte halkın isteği ve ******’ün emirleri üzerine nahiye yapılmıştır. Yörede 1944 depremi sonrası, Eskiçağa halkının büyük bir kesimi yeniden Yeniçağa’ya göç etmiştir. 1934 yılında nahiye olan Yeniçağa 1990'da ilçe konumuna getirilmiştir.
İlçede günümüze gelebilen eserler şunlardır:
Yıldırım Camisi
Eskiçağa'daki Türbe
Yıldırım Beyazıt Hamamı
ASİCİDELİ
ASİCİDELİ
Admin

Mesaj Sayısı : 115
Kayıt tarihi : 26/01/09
Yaş : 53
Nerden : KADIKÖY

https://batikaradeniz.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz